Acer отдавна се превърна в силен производител и търговец на сцената на лаптопи и настолни компютри. Към 2013 година фирмения профил е пребогат и се предлага широк асортимент от компютърни продукти: като почнем от геймърските и професионални десктоп компютри с висока мощност, минем през ниско и средно-бюджетни преносими компютри, свръх преносимите ултрабуци и стигнем до серията фаблети и смартфони с марка Ейсър.

Може да се каже че продуктите им са съобразени и отговарят на много от нуждите на потребителя. Въпреки това, както при всички технологични устройства, винаги има ниши, които трябва да бъдат запълнени. Докато някои се опитват и не успяват, други упорстват в опита си и успяват да откъснат дял от пазара за себе си. Всичко е въпрос на цел и удачно време за пускане на пазара на точния продукт в точния момент за точната група консуматори.

Acer доказаха че го могат и тотално обърнаха мнението на потребителите. Ако само до преди десетина години много хора си задаваха въпроса “Защо пък трябва да купим Acer” или още по-лошо, тази марка въобще не беше алтернатива, то сега този въпрос седи по съвсем друг начин. Към днешна дата все повече хора си задават въпроса “Защо трябва да купим Acer?” и намират правилния отговор за себе си и най-важното правилния продукт за себе си.

Причините не са никак малко. Основната е че тайванската марка повиши качеството си неимоверно. Ако пишех тази статия преди 8-9 години то отношението ми към продуктите на Ейсър би било не много положително по-скоро. Където и да попитате щяха да ви посъветват да отбягвате марката и да се насочите към DELL, SONY, ASUS или дори HP. Тази не толкова добра слава се беше натрупала с годините, благодарение на силно дефектируемата продукция, евтини компоненти, пластмасови и скърцащи корпуси, чупещи се панти, проблеми с прегряването на лаптопа, изгарящи матрици и компоненти, чести несъвместимости, сините екрани и лоша поддръжка.

Ейсър направиха невъзможното

Acer преди и сега

Ето една бърза ретроспекция и справка към най-уважавания хардуерен форум в България.

Но както вече казах това е минало. В момента /2013 година/ Acer са третия а според някои анализатори втория доставчик на компютри и ноутбук устройства в света. След стремглавия си растеж, Ейсър правят и най-големия си “удар”. В две поредни години /2007 и 2008/ те придобиват Gateway и Packard Bell. Благодарение на закупуването на технологиите, инженерния състав и марката eMachines те тотално се утвърждават като водещ производител и доставчик.

Ейсър лаптопите във възход

Това е отговорът на въпроса “Защо трябва да купим Acer?”

Естествено щом количествата са масови и дизайна също беше като за масите. Спокойно можехме да наречем продуктите им Mainstream. Ейсър до скоро не блестяха с гениални дизайнерски въведения или главозамайващи функции. Но ето че и това се промени в положителна насока. Няколко продукта през последните години обърнаха представите ни за функционалност и дизайн. Като почнем с Acer Aspire Revo, Aspire Timeline, Acer Aspire S7, Acer Iconia Tab, Aspire A5600U, Aspire One и стигнем до конвертируемия Aspire R7, който на жаргон казано “изби рибата”.

Всичко това, заедно с добрата маркетингова кампания повишиха в пъти имиджа на тайванците и в момента всеки си задава въпроса “Защо трябва да купим Acer?”

А в заключение отново ще повторим: Acer доказаха че го могат!