5 правила за избор на лаптоп

Как не трябва да правим избор на лаптоп

На път сте да си купите лаптоп? Спрете и прочетете няколко полезни съвета от нас. Продали сме не малко техника, следим пазара, консултирали сме много клиенти, сервизирали сме достатъчно лаптопи и компютри, за да можем да си изкажем експертното мнение на тема “Как не се купува лаптоп, компютър и всякакъв вид техника”. Тази статия не засяга само лаптопите с марка Acer, а е общовалидна почти за всяка покупка.

И така да разгледаме 5 съвета как не трябва да се купува лаптоп или мобилно устройство:

1. Не си купувайте най-новата и съвсем скоро пусната на пазара серия лаптопи, компютри, смартфон, таблет или каквото се сетите.

Защо ли? Първо защото Hi-End техниката, излезнала последния месец държи неоправдано високи цени. Естествено маркетинговите отдели с техните трикове ще се опитат да ви убедят, че на вас ви трябва точно този лаптоп, с най-мощния етнайсе ядрен процесор на главозамайващите етнайсе гигахерца. Булшит! 95% от потребителите няма да могат да ползват и 50% от мощните му параметри. Спокойно мога да твърдя, че предния модел на Acer от миналата година ще ви свърши същата работа и няма да сте дали двойно повече пари. Ако все пак държите точно на този мега хипер турбо ултрабук изчакайте да минат 5-6 месеца. Гарантирано цената му ще е паднала с 25-35%.

Друг аргумент против купуването на Hi-End лаптопи, е че съвсем новите и току що анонсирани модели не са минали теста на времето и теста на потребителя. В едно от последните ни ревюта си говорихме за Acer Aspire R7. Да, той е нов, почти революционен продукт, достатъчно атрактивен но и доста скъп. Но дали тази панта Ezel, ще се окаже сполучлива или не само времето ще покаже…

2. Не се поддавайте на рекламата по телевизията или другите медии.

Защо? Защото те търсят ефекта на емоционалното пазаруване и търсят именно хора с лабилна способност да се поддават на внушения. Готина музичка, картинки, щастливи хора пърхат с крилца и левитират около най-новия модел iPhone. Вие се утъждествявате с тези прекрасности и вече смятате, че живота ви ще се промени коренно ако притежавате този смартфон, ултрабук или лаптоп Acer. Честито – моментално се превърнахте в жертва на рекламата. Кажете ми какво ще правите и колко гадно ще се почувствате след като 6-7 месеца по-късно ще излезе новия модел /примерно 5S/ с още по “яки” параметри и на “яката” реклама ще има още по-щастливи хора. Явно за вас вече са забравили и ви смятат за не толкова щастлив, щом само рекламата на най-новия модел смартфон или таблет показва щастливи хора… И ето, вие самоволно вече не се чувствате щастлив. Пак ще кажа Булшит. Ако трябва да се чувствам щастлив само от най-новия модел устройство, по-добре да се гръмна.

3. Не правете грешката да се консултирате с детето на съседа или разбирача на кооперацията.

Мисля че тук няма много какво да се обяснява. Ако хлапето от долния етаж си е сглобило само компютър, това не означава че разбира. С малко четене на упътването към дънната платка, малко логика, съвети от фирмата продавач и обща култура всеки може да си сглоби компютър сам. Но това не го прави специалист. Разбира се има и изключения. Ако имате много късмет току сте попаднал на някой експерт от форума на хардуербг или сервизен техник с истински опит и практика.

4. Не вярвайте на всичко, което ви каже продавач консултанта в голямата верига магазини или кварталната фирма, която сглобява 2 компютъра месечно и снабдява всички с нелегален софтуер.

И тук нещата са ясни. Щом влезете в приветливите и големи магазини ще ви посрещне усмихнат продавач консултант. До тук добре… Мога да ви обещая, че повечето пъти ще ви продаде дори това, което не искате. Те са по-скоро продавачи, по-малко консултанти и въобще не са експерти. С много много малки изключения. Как може една студентка или студент на 23 години да ме консултира кой е по-подходящия или професионален лаптоп за мен? Та повечето не могат да различат видео от звукова карта. Оставам на вас да си отговорите сами, но аз не бих разчитал.

5. Не отхвърляте веднага варианта за лаптоп втора употреба.

Защо? Естесвено втората употреба звучи много пошло и принизяващо и сигурно ви кара да изглеждате жалък. Пфууу, чак да му се догади на човек. Хайде сега да вдигнат ръце всички, които карат автомобил, който не е втора или трета употреба, живеят в жилище, което не е втора употреба, и извинявам се за въпроса ама коя “употреба” беше жена ти? Та какво казваш, не искаш лаптоп секънд хенд?

Добре, но чуй моята логика. Големите корпорации на запад купуват винаги много висок клас техника /какъвто няма да намериш по магазините в България/. Отделно продукцията за западния пазар не е като тази за източния беден и малък сегмент от пазара на лаптопи или компютри. Сещате ли се на къде бия? Като се вземе в предвид че големите корпорации си сменят IT оборудването максимум на всеки две години, това си е една чудесна сделка. Съвсем спокойно може да си закупите ноутбук /може би не точно Acer/ със страхотни параметри и качествено изпълнение и куп екстри, конкуриращи най-новото по магазините ни, но на цена от 30 до 50% от цената на новия бюджетен модел в магазина. А щом е бюджетен знаете какво да очаквате.
Та дилемата е следната: Бюджетен и нов лаптоп от ниския клас за 1200-1500 лв. или втора употреба машина от реномирана марка и свръх производителност и качество за 600-800 лв.
За пример вижте последните няколко предложения лаптопи втора употреба от Интерсевриз 20.
Особенно интересен е Dell Studio 1557. Вижте му параметрите и после намерете лаптоп Acer с подобни параметри и нека да сравним цената. Единственото съблазняващо в случая, е че имате 2 години гаранция и разни благинки като Collect and Return.

Надявам се статията да е била полезна и да ви помогне при избора на лаптоп, било то Acer или друга марка.