При покупка на нов или употребяван компютър малко от нас разчитат той да им служи десетки години, най-малкото защото развитието и иновациите при тези машинки е наистина светкавично.

Поддръжка на компютър втора употреба

Все пак, разчитаме да използваме един компютър поне няколко години, без да имаме проблеми.
При използването на компютър или лаптоп обаче допускаме грешки, които могат да съкратят неговия живот.

Кои грешки трябва да се стремим да избягваме, за да ограничим натоварването и проблемите с компютър втора ръка?

Настоящите професионални съвети са благодарение на специалистите от PCLife, където може да намерите качествени употребявани компютри в тази категория: https://www.pclife.bg/bg/компютри-сървъри-110/компютри-112

1. Топлината е един от факторите, който може да забави и да натовари компютъра ни. В следствие на прегряване, компютъра или лаптопа започват да работят прекалено бавно и да блокират. Това може да повреди батерията и компонентите. За да избегнете прегряване, следете и спазвайте оптималната температура при използване на компютъра, избягвайте да държите лаптопа включен към електрическата мрежа постоянно.

2. Използвайте охлаждаща подложка за лаптопа и редовно почиствайте настолния компютър втора употреба от прахта.
Именно натрупването на прах е най-честата причина за прегряването. Утежнената работа на вентилатора и шума при работа, подсказват, че компютърът ви се нуждае от почистване. Професионалното почистване поне веднъж в годината е повече от препоръчително.

3. Добре е редовно да проверявате състоянието на кабелите на вашия компютър. Понякога неизправностите в него могат да се дължат на извадени кабели, а не на сериозни технически повреди.

4. По съвсем друг начин стоят нещата, ако има токови удари обаче. Това може сериозно да повреди вашия компютър и да доведе до изгаряне на дънната му платка. За да се застраховате от подобни неприятни и за съжаление, непредвидими инциденти, осигурете надеждна противотокова защита на компютъра. Същото важи и за внезапното спиране на тока, което също може да повреди компютъра или да доведе до загуба на данни.

5. Чисто физическите повреди по компютъра, монитора и лаптопа също са причина тези фини машинки да се повредят бързо. Изпускане на лаптопа, разливането на течности върху него или постоянното му поставяне на неравни и текстилни повърхности може да се отрази на неговата работа и на техническото му състояние. Вибрации и удари могат да бъдат причина за разхлабени връзки и повреди на хард диска.

6. Не зареждайте напълно батерията на лаптопа, това може да съкрати живота й.

7. Изключвайте и давайте почивка на компютъра втора ръка, когато не работите на него.

8. Купете си качествена и удобна чанта за лаптопа – това може да намали значително риска от изпускане или удар при пренасянето му.

В заключение: пазете компютъра и лаптопа от топлина и прегряване, грижете се за вашия компютър – не го поставяйте на земята, не се хранете над него, не дръжте течности в близост, внимавайте, ако в дома ви има домашни любимци.