Тест на производителност за лаптопи с Windows 8

тест на скоростта на лаптопи с Windows 8

Току що си се сдобил с чистак бърсак нов лаптоп, примерно от марката Acer. Ако си го купил от голяма верига магазини за бяла техника най-вероятно той идва с инсталиран Windows 8. Честито!
Казвам го с известна нотка ирония 🙂 Аз като човек, занимаващ се професионално с дизайн и използващ най-практичната и удобна за момента версия на Windows, а имено 7 все още съм малко предубеден към тази мания за не толкова практичните таблети, фаблети и ултрабуци.

В желанието си да изстискам максимума от своята машина, тези мобилни устройства за мен са непотребни. Все още… Естествено на пазара не съм аз, и както се казва за всеки влак си има пътници, с изключение на товарния. За мен комбинацията смартфон + мощен лаптоп /от клас “mobile workstation”/ + достатъчно мощен настолен компютър с огромен дисплей е напълно перфектна. Идея си нямам какво ще правя с таблет или ултрабук с недостатъчно мощни параметри.

бенчмарк за скорост на Windows8

Но както и да е. Да се върнем на темата. Щом си се сдобил с нов лаптоп най-вероятно искаш да знаеш колко е мощен той. И преди сме казвали, че производителите и търговците на компютърна техника доста често скриват или не показват параметри, които не говорят добре за продукта им. Например масово не се споменава скоростта на въртене на твърдия диск – HDD Speed. Ако сте си купили лаптоп със SSD /Solid State drive/, този параметър не важи. Там има други параметри за скорост. Но ако хард диска ви е конвенционален, то трябва добре да проучите този параметър.

Не се заблуждавайте и радвайте, че капацитета на новия ви диск е 1TB. Не че това няма значение. Но ако скоростта на въртене му е 4500 rpm /revolutions per minute или обороти за минута/, направо сте изтеглили късата клечка… Скорост от 4500 rpm е вече доста рядко срещана /слава Богу/, но само до преди няколко година имаше “шанс” да купите и такъв лаптоп. В момента да попаднете на такъв диск е трудно, освен ако не си купите лаптоп на старо.

Към днешна дата /2013 година/ положението е подобно, но с морално остарелите дискове, въртящи се на 5400 rpm. Уверявам ви, че това наистина е много много бавна скорост, дори в сравнение с най-бързите въртящи се дискове за лаптопи на 7200 rpm. За съжаление масово се продават такива лаптопи и то от всички марки /дори и от Acer, които споменаваме често в нашия блог acer-pacer.com/. Когато даден мобилен компютър е позициониран в бюджетния клас почти гарантирано е, че твърдия диск му е бавен /5400 rpm/. Ако поне веднъж сте работили на настолен или преносим компютър със SSD, тогава най-добре ще разберете какво говоря. Съвета ми е винаги, винаги, ама винаги питайте консултанта в магазина за скоростта на хард диска. Каквото и да ви каже не му вярвайте /той иска да ви продаде тази техника/, а намерете пълни спецификации от сайта на производителя. Друг вариант е да потърсете обстойно ревю на избрания от вас лаптоп в някой онлайн магазин, като например http://www.notebook.bg. Ако скоростта е 5400 rpm просто забравете. При положение, че сте ограничени с бюджета се насочете към диск със скорост 7200 rpm. Ако бюджета няма такова значение, направо търсете лаптоп със SSD. Ще ми благодарите после. Цветя и бонбони не ям и не пия 🙂

С тази статия се надявам да помогна на всички бъдещи собственици на лаптопи и ултрабуци с марка Acer, или също добре известните Sony, Dell, Asus, HP, Toshiba и т.н.
И сега идва момента на изненада за всички, които съвсем скоро и на сляпо са си купили преносим компютър. Как да разберете, дали сте поредната жертва на рекламата.

Acer лаптоп, бенчмарк за скорост на Windows 8

Ако сте собственик на лаптоп с инсталиран Windows 7 има много безплатни и платени софтуери за хардуерен тест или бенчмарк. Една от любимите ми е HWiNFO. Обстойно ще поговорим за други програми за тест и бенчмарк скоро.

Ако ползвате все още новата и не толкова популярна OS Windows 8, вариантите за тестов софтуер не са толкова много и ви препоръчвам следните:
Програмите за бенчмарк на futuremark
Бенчмарк за твърди дискове
PC Benchmark от Windows Store
CPU-M – бенчмарк на централния процесор
OverClock Checking Tool – за по-напредналите потребители
SiSoftware Sandra Lite – безплатна версия на една от най-известните програми за тест и бенчмарк

С времето програмите за бенчмарк и тест ще стават повече и ще обновяваме тази статия.
На хората, които се двоумят дали да заменят Windows 7 и да инсталират новата 8-ма версия на операционната система препоръчвам тази статия Windows 8: Performance Benchmarks