Висок клас ултрабук и от Acer

Acer Liquid S1

Най-новите ултрабук устройства и лаптопи на Acer, които вече станаха хит на родния пазар доказват само едно: Acer лека полека се превръщат във водещ технологичен иноватор. Сензорна функционалност на екраните, алтернативни и леки материали за шасито, модерни охлаждащи технологии, мощни и качествени компоненти и всичко това в авангарден дизайн и ултра преносимост, заедно с управлението на Windows 8 правят ултрабуците на Acer наистина вдъхновяващи. Днес ще ви разкажем подробно за Aspire S7.
http://www.youtube.com/watch?v=4IzO_DzGpH0

Дизайн

Тенденциите в сегмента на ултра тънките ноутбук устройства /т. нар. Ултрабук/ повеляват възможно най-малка дебелина на шасито и възможно най-лека конструкция. Моделът на Acer идеално се вписва в тази категория. Всъщност зад комерсиалния продуктов модел Aspire S7 стоят два колкото различни, толкова и подобни модела. Това са S7-191 и S7-391.
И двата модела отговарят на спецификациите на Intel за дебелина до 20 мм. Тя е 12,2 при S7-391 и съответно 11.9 мм. при S7-191 в най-дебелата си част. И сега идва изненадата: въпреки дебелината на папирус и двете модификации са пределно студени. За прегряване и дума не можа да стане благодарение на фирмената технология за охлаждане Acer Twin. За нея малко по-късно, сега да се върнем на дизайна. Освен впечатлявашо малката дебелина, Aspire S7 може да се похвали и с невероятно малкото тегло: 1,07 кг. за S7-191 и по-малко от 1,3 за S7-391. И това ако не е ултра…?!

За сравнение взехме един 10 инчов таблет Toshiba Excite AT10-A-104 с тегло 630 грама. Небезизвестния Samsung Galaxy Tab 2 също тежи в този порядък 587 грама. Няма какво повече да се желае – получавате пълната функционалност на лаптоп, само срещу двойно повече от теглото на Android Таблет.
Красиво и практично решение е светещата подсветка на клавиатурата. Независимо дали сте в леглото, в палатка или вечер на терасата вашата клавиатура ще свети в приятен мек цвят. Разбира се светлината ще привлича и комари, но за това ще се погрижите сами :). Светлина струи и от логото на Acer, когато ултрабукът е включен. Тук идеята ми се струва взаимствана от една друга марка с лого на ябълка :). Може би последните са забравили да го патентоват…

Страхотно впечатление прави и горната повърхност на капака, изработена от стъкло. Едно истинско бижу. Трябва да се види и усети…

Дисплей

Тук идва истинската изненада. Най-значимата разлика между S7-191 и S7-391 е именно дисплея и неговата резолюция. По-иновативния модел 391 разполага с 13.3-инчов TFT IPS-дисплей с FullHD резолюция (1920х1080). Докато 191 е екипиран със стандартен 11.6-инчов TFT дисплей и нормална за ултрабук резолюция 1366×768. И двете модификации имат 10-точков сензорен дисплей, но 13,3 инчовата матрица е защитена от Gorilla Glass 2 заздравено стъкло. Като допълнителна екстра към сензорното управление на Acer Aspire S7 е и характерния Acer Ring интерфейс, улесняващ Интернет браузването и ползването на мултимедия.

Чудесно нововъведение е възможността на пантите да отварят дисплея на 180 градуса и така ултрабука се превръща в чудесен инструмент за работа в екип. Цветовете са наистина прелестни и въпреки, че съм твърдо против блестящите екрани тук това няма такова значение. Дори на силна дневна светлина цветовете са наситени и ярки, а благодарение на IPS матрицата ъглите на виждане са перфектни.

Хардуер

Ако отворим капака /не го отваряйте, ако не знаете как да го затворите ;)/ на Acer Aspire S7 с приятна изненада ще намерим процесори Intel Core i3/i5/i7 от трето поколение, нискоенергийни и произведени по съвременен 22 nm процес. Централните процесори се характеризират с понижена консумация на енергия, и така осигуряват пределно дълъг живот при ползване на батерията.
Разбира се при тези ултра компактни размери липсва 3D-графична карта и собствениците на Aspire S7 трябва да се задоволят с интегрираната графика Intel HD4000. Но това е напълно достатъчно за бизнес цели или мултимедия. Естествено за 3D игри не си и помисляйте. Като казахме мултимедия трябва да споменем и звука, който отново е на ниво, дори за малко по-претенциозни ползватели. Dolby Home Theater V4 озвучаването допринася за забавленията, създавайки ефект на съраунд звук и изкуствено разширяване на stereo диапазона. Със сигурност няма да останете разочаровани. Разбира се не можа да подминем и HD-камерата, поддържаща собствената технология на Acer за кристално ясно изображение Acer Crystal Eye.
Както традицията повелява и в тези модели Ultrabook се използват SSD дискове – съответно 128 или 256 GB. Тук особенни иновации в скоростта няма, но дисковете са достатъчно бързи. Естествено 128 GB не звучи особенно впечатляващо, но все пак това е ултрабук и целта не е да го превръщате в място за съхранение на цялата ви информация. Така погледнато дори “малкия” 128 гигабайтов диск е напълно достатъчен за работни файлове, презентации и офис документи.
Оперативната памет и за двете модификации е 4 GB DDR3, което осигурява нормална работа под Windows 8 и няколко офис приложения. За по-взискателните потребители, които ползват дизайнерски или архитектурен софтуер количеството памет е недостатъчно, но да не забравяме, че това е ултрабук а не мобилна работна станция.

Охлаждане

Acer гарантират възможно най-стабилна работа на хардуера, чрез присъствието на иновативната Acer Twin Air охлаждаща система. Тя се базира на 2 почти безшумни вентилатора, които управляват потока на студения и топъл въздух. Според компанията Twin Air е много по-ефективна от всички използвани до сега традиционни решения.

Батерия

От Acer обещават доволно продължително време за автономна работа на новите си устройства: за модела S7-391 то е до 12 часа с едно зареждане, и до 9 часа за модела S7-191. Литиево полимерната батерия е 4 клетъчна и сравнително добре балансирана, а както се вижда продължителността на нейната работа не е за сметка на размера. Естествено тези данни, които производителите дават са доста абстрактни и като цяло замерванията се правят при минимална натовареност. Да, със сигурност батерията ще издържи толкова ако “приспите” дисплея и единствено слушате музика, но не и в реална обстановка. Може да разчитате, че при реално натоварване вашият ултрабук Aspire S7 ще издържи около5-5,5 часа без зарядно устройство, което не е изключително много. Това може би е единствената слабост на този ултрабук.

Свързаност

И двете модификации Acer Aspire S7 разполагат със съвременни технологии за безжична сомуникация: Bluetooth 4.0, както и двубандов Wi-Fi 802.11 A/B/G/N. Aspire S7 разполага и със собствена патентована технология Acer InviLink Nplify, чрез която едновременно се прехвърлят множество потоци от данни и това осигурява сигурна връзка за копиране на големи файлове. Максималната скорост на данните от 300 Mbit/сек.

Бъдещите собственици на Acer ултрабука няма да бъдат лишени и от вече станалите стандартни портове за мултимедия: LAN Card, mini-HDMI, USB 3 порт, 3.5 mm Audio жак, четец на карти и забележете съвсем новия Thunderbold порт, анонсиран преди малко повече от година от Intel.

В заключение може да кажем, че Acer Aspire S7 е един почти революционен продукт, благодарение на сензорния дисплей и чудесния баланс м-ду хардуер и дизайн. Нашата оценка за продукта е 9, с което той се превръща почти във фаворит.

Съвсем в заключение трябва да споменем и престижните награди, които печели този модел: CES 2013 – Награда Best Of Innovations за 2013 и сертификат EPEAT® Gold
Повече прочетете тук