Най-важното при избор на нов лаптоп

избор на добър лаптоп

Българския пазар на лаптопи е сравнително малък в сравнение с този на съседните нам страни. Може би заради финансовите възможности в България продажбите на лаптопи са по-скоро средни. Въпреки всичко според изследвания всяко второ семейство в България притежава мобилен компютър. Естествено последните 2-3 години се забелязва бум в продажбите на лаптопи, но той е за сметка на пазара на десктоп компютри, който драстично се сви. Не е никак малък и пазарът на употребявана компютърна техника, където особен дял заемат лаптопите втора употреба.
Въпреки всичко спокойно може да отличим големите “играчи” на нашия малък пазар. Те разбира се са и сред топ10 производителите в света: DELL, HP, Acer, Toshiba, Fujitsu, SONY, ASUS, Lenovo. Много ни се иска тук да бяхме добавили и Apple, но в предвид символичните продажби на нова техника те не влизат в списъка.

Много хора ни питат “Кой е най-добрият лаптоп?” Отговор на такъв въпрос няма, поне ако човек е безпристрастен и коректен към клиентите си. Повечето хора редовно стават “жертва на рекламата”, а други своеволно стават роби на даден бранд. Последното важи най-вече за феновете на Apple. Естествено като всяко емоционално човешко същество, всеки от нас има своите предпочитания. Дали заради спомена от добрия стар IBM, дали заради новото лъскаво Sony на колегата, дали защото сме прочели техническо ревю пълно с умопомрачителни стойности за продуктивност, дали защото сме харесали някой бюджетен модел на Acer, или просто имаме излишни 1500 лева за нов преносим компютър.

Едно е факт – когато ви предстои покупка на лаптоп помислете за какво ще го ползвате. Ако сте достатъчно наясно с това, то ще Ви бъде много по-лесно да изберете и техническите параметри за своя “най-добър” лаптоп. И тогава ще бъдете само на 2 крачки от покупката. От Вас се иска четене на професионални ревюта в мрежата и/или консултация със специалист. Тук може би е време да уточним какво имаме предвид под специалист. По-скоро ще кажем какво не е специалист. Специалисти не са усмихнатите момчета и момичета в големите вериги магазини. Може би има и изключения… но едва ли. Те неслучайно се наричат продавач-консултанти. Аз лично много пъти съм се уверявал, че знам доста повече от тях. Те са готови да Ви продадат почти всичко, независимо от марката, независимо от модела, независимо от качеството, независимо от параметрите, стига да имате парите. Ако нямате парите и лизинг ще Ви уредят. Абе оборот да има…
Съвета ми е да се консултирате с човек, който търгува, продава и поправя лаптопи. Консултирайте се с голяма фирма, притежаваща сервиз. Те най-добре знаят тънкостите на всеки конкретен модел, направили са тестове и ревюта знаят кой модел дефектира, при кой има по-дълга гаранция, за кой отзивите са най-добри и т.н. Тук без да се замисляме ще Ви препоръчаме ревютата на RETRO-PC-MANIA.

И така, накратко: уточнете сами за себе си критериите, които влагате в определението “най-добър лаптоп”. За доста хора покупката на лаптоп е свързана предимно със заделяне на финанси и вероятно на първо място определящ критерий е бюджетът. Разбира се тези хора ще трябва да направят най-много компромиси. Най-ниска цена за ниски параметри е единствено удачна, само при покупка на лаптоп за невръстното ви дете или внуче. Така или иначе след няколко месеца ще го счупи и/или залее с вода и/или изпусне от балкона и/или ще разбере какво означава на практика “насилствено отнемане”.
Всички останали, които държат на определени параметри ще трябва да си търсят лаптоп в една от следните графи: най-атрактивен дизайн; най-добра производителност; извършване на специфични дейности като game, дизайн, мултимедия; най-малко дефектируем, най-добър дисплей, най-бърз сервиз, мобилност и т.н.

В заключение може да споменем че марката Acer предлага богат избор на модели и за всекиго по нещо:
Желаете мултимедиен лаптоп? Препоръчваме Acer V3-771G.
Искате да играете игри? Един удачен избор е ACER AS5745G.
Търсите компактен и лек лаптоп? ACER TMB113-M е подходящ за Вас.
Харесвате удобството на големия дисплей? Вижте моделът ACER V3-772G i7 32GB GTX 760M FullHD.

Надяваме се поне малко да сме Ви помогнали в избора на лаптоп.