Супер компактен таблет с Windows 8

Ревю на Acer Iconia W3

Продуктовия каталог от мобилни устройства на Acer е пребогат. В семейството от устройства може да намерите десетки дори може би около стотина лаптопа и ултрабука, вече останалите в миналото нетбук модели Aspire One, така и нашумелите Chromebook преносими устройства, таблети, настолни компютри, смартфони и каквото още се сетите. Но сред всички тях се откроява един много интересен /не че другите не са интересни/ модел таблет Iconia W3.

Защо пък е толкова интересна ще попитате вие? Преди около 3 месеца Acer Iconia W3 се появи само за няколко часа в Amazon и веднага след това беше свалена от каталога. Познат рекламен трик 🙂 Но за малкото време там успя да повдигне завесата и да научим повече за това малко мобилно устройство. Всъщност Iconia W3 е първото супер компактно устройство таблет с диагонал на екрана само 8,1 инча и работещо под Windows 8. С този ход компанията Ейсър се опитва да се настани първа в нишата на супер компактните таблети.
В момента Acer Iconia W3 най-после се предлага официално. Компанията потвърждава, че всички характеристики, описани в сайта на Amazon са достоверни. Повече за това мъниче-таблетче може да видите на официалния сайт на Acer

Дизайн

Моделът е с 114 мм. дебелина, което го прави не много удобен и не особенно красив. Отделно хващайки го в ръката си ще имате усещането за евтина пластмаса. Като цяло корпуса и дизайна на таблета са около средното ниво.

Хардуер

Изчислителната мощ на Acer Iconia W3 е поверена на двуядрения Intel Atom Z2760 Clover Trail процесор. Устройството е пъргаво и работи адекватно във всички приложения: четене, гледане на клипове и филми, играене на игри, браузване с Internet Explorer, MS Office.
Съхранението на данните се осъществява от 32GB или 64GB флаш памет, която е допълнително разширяема, благодарение на слота за карти.
За видео производителността се грижи Intel Graphics Media Accelerator GPU, който се справя доволно добре в повечете приложения и игри.
Едно от най-полезните неща е клавиатурата с пълен размер, която можете да “закачите” за устройството. Ако добавите и мишка, то ще превърнете Iconia W3 в истински пълнофункционален лаптоп и ще се насладите на всички класически приложения на Windows. Това прави таблета интересен и сполучлив продукт за студенти, търсещи компактно хибридно устройство. Като добавим и наличието на пакета MS Office, който само трябва да активирате, таблета се превръща в истински бизнес помощник.
характеристики на iconia W3

Дисплей

Iconia W3 разполага с 8.1-инчов 1280 х 800 LCD дисплей с Active Matrix TFT. И тук идва голямото разочарование. Дисплей направо “издиша” то всякъде. Малко по-надолу вижте снимката и сравнението с Apple iPad. Опитвам се да разбера защо така са прецакали иначе нелошия таблет и не разбирам. Цветовете изглеждат промити и бледи, което се отразява на потребителското изживяване. Ъглите на видимост са ужасни и ако не държита таблета точно срещу себе си може и да пропуснете нещо. Друг недостатък е, че екранът изглежда ужасно зърнест заради сравнително ниската резолюция. Едно от изискванията на Microsoft за устройствата базирани на Windows 8 е минимална резолюция 1366×768 пиксела, за да се ползва плавно функцията тъчскрийн и да се работи с приложения. Също трябва да отбележим с огорчение, че екрана е много отразяващ и при ползване на вън при по-слънчево време видимост не беше особенно на ниво. Ако трябва да съм честен, само заради лошия дисплей бих попитал “По дяволите защо трябва да купим Acer?”, след като можем да си купим iPad…
Сравнение между  iconia w3 и iPad

Мултимедия

Таблета разполага с 2 камери всяка по 2 Mpx резолюция. Заснетите снимки и видео са по-скоро със средно качество. Задната камера не разполага със светкавица, така че забравете за снимки на тъмно или при ниска осветеност. Дори при добра осветеност през деня снимките са зърнисти, с изкривени цветове и доста шум.
Мултимейдийни възможности на iconia W3

Батерия

Стига сме хранили таблета и нека кажем нещо позитивно. Батерията наистина достига спокойно до обещаните от Acer 8 часа автономна работа. Дори при простоянно ползване с дисплей на 100% яркост, Iconia W3 успя да издържи над 7 часа, което е повече от добре.

Software

Таблетът идва с Windows 8 Pro, който е най-приятелски настроената за докосване версия. Iconia W3 идва с някои предварително инсталирани приложения, включително Acer Explorer (услуги, приложения и информация), 7digital музикален магазин, Evernote Touch, Amazon, Kindle, newsXpresso, TuneIn радио, Skype, Acer Crystal Eye, AcerCloud и социален Jogger. Таблетът също така предлага Office Home и Student 2013 версия, но това трябва да бъде активирана чрез кода, който идва с кутията. Това е наистина доста полезно.

Свързаност

Iconia W3 поддържа Wi-Fi и GPS, microSD/microSDHC слот за карти, 3.5 мм жак за слушалки и два високоговорителя, A Micro-USB порт и микро-HDMI порт.
свързаност и функции на iconia W3

Крайна оценка

В предвид слабото представяне на дисплея, който е от особенна важност за едно такова устройство оценката ни е по-скоро средна. Материалите, от които е направен таблета го карат да изглежда Mainstream и простоват. Но ако го сравним с iPad получавате едно наистина функционално устройство, с много изходи, възможност за свързване на клавиатура и мишка, и естествено работа с приложения под Windows. Като вземем предвид и сравнително добрата цена, то избора оставам на вас, но все пак се запитайте “Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?” След бърза проверка в българските онлайн магазини установихме, че цената варира между 670-700 лв., като ще получите безплатна доставка ако решите да го купите от Notebook.bg
http://www.youtube.com/watch?v=-J09HaPkExA