Трансформиращия се Acer Aspire R7

Ревю на Acer Aspire R7

За втори път лаптоп се приспособява към вас и вашия начин на работа, вместо вие да се приспособявате към него. След малко ще разберете защо казвам “втори”. Така наречения конвертируем дизайн навлезе като понятие в началото на 2013 година, именно с продукти като Acer Aspire R7.

Това е един изключително интересен лаптоп /не е ултрабук/, който въплъщава в себе си концепцията на компанията за конвертируем дизайн. Характерното за модела е т.нар. Ezel панта. Може спокойно да го кръстим йога лаптоп. С помощта на пантата Ezel екрана на устройството може да се намества и според положението си устройството се превръща в таблет, настолен екран или обикновен лаптоп. На следващото изображение вижте възможностите за ползване на Aspire R7.
acer Aspire R7 mode

Друга иновативна новост е смяната на местата на клавиатурата и разположения в задната част на корпуса тъчпад. Прочетете цялото ревю, за да добиете пълна представа за това интересно устройство.

Дизайн

Що се отнася до дизайна като цяло, аз лично смятам, че е много интригуващ и свеж. Функционалността, реализирана чрез Ezel пантата е нещо наистина ново и ще трябва да мине поне година, за да се каже със сигурност как ще реагират потребителите. За сега отзивите и коментарите от потребителите като цяло са супер положителни, но се прокрадват и не толкова позитивни мнения. Нека мине поне година и отново ще дискутираме.

В началото на статията казах, че за втори път лаптоп се приспособява към потребителя, а не той към устройството. Може би някой от вас за пръв път ще научат от нашия сайт защо. Преди около 6 години компанията HP реализира един много интересен продукт и може би най-големия лаптоп в историята. Това е HP Pavilion HDX или още известен с кодовото название Dragon. Лаптопа беше уникален и бях на косъм да си го купя. Единствено тогава ме спря тежестта на това чудо – над 7 килограма. Иначе Драгон-а разполага с 20.1 инчов дисплей и свръх “яки” за времето си характеристики. Но тогава все още нямах автомобил, и ми изглеждаше невъзможно да го разнасям по срещи с клиенти. Тежестта на Pavilion HDX Dragon на фона на днешните ултрабуци е брутална. Точно колкото 7 броя Acer Aspire S7, или колкото 3 броя от разглеждания в настоящата статия.

Но защо ви казвам всичко това. Вижте на следващата картинка и ще разберете, защо употребих думата “втори”.
невероятния PavilionHDX Dragon

Да скъпи приятели, фенове на Acer. Плаващата панта Ezel не е измислена от тайванските инженери, по-скоро е доразвита и усъвършенствана в насока съвременните тенденции за компактност, мобилност и приспособяване на лаптоп в таблет, дисплей и обратно. И все пак може да ги похвалим, че са усъвършенствали иновацията, за пръв път реализирана в HP Dragon. Acer заслужава признание за Aspire R7, с което се откроява като много по-различна и иновативна компания.

Иначе лаптопа изглежда почти извънземно. Алуминиево, здраво и същевременно леко шаси. Приятни на докосване клавиши, загладени форми. Ако не знаех, че става въпрос за Acer, бих си помислил че става въпрос за Apple. Машинката изглежда направо елитно и спокойно може да накарате някой Aplle фен да се почувства засенчен. Плаващата панта Ezel изглежда страхотно, движи се меко и плавно като държи дисплея много стабилен във всяка от ориентациите му. В края на краищата тези акробатични номера на екрана наподобяват на това, което можеш да направиш с Lenovo Yoga, Dell XPS 12, или Asus Taichi (въпреки че при всеки модел, това се реализира на различен принцип).

още няколко интригуващи лаптопа

Както споменахме по-нагоре тъчпада вместо да е разположен под клавиатурата в интериора на устройството, се намира в голямо, празно пространство над клавиатурата. Това нетрадиционно решение ви позволява да доближите екрана по-близо до себе си, като в същото време се насладите на работата със сензорния дисплей и Windows8. За много потребители това разположение е доста нелогично и ще трябва да свикват. Но новите тенденции за работа с тъчскрийн изместват на заден план стандартния тъчпад.

От една страна това ви осигурява по-лесен достъп до клавиатурата, което си е голямо техническо предимство, особенно за по-пишещи хора и за тези, които лесно ще се адаптират към работата с тъчскрийн.

От друга страна по-лесното взаимодействие с клавиатурата е за сметка на по-трудното взаимодействие с големия тъчпад. В зависимост от това под какъв ъгъл сте наклонили екрана чрез Ezel панта, тъчпада може да бъде изцяло или частично скрит. Това ще ви задължи вместо него да ползвате сензорния екран и ще изисква от вас да държите ръката си по доста неестествен начин, което е изморително и дори трудно при продължителна работа на Acer Aspire R7.

Това са двата стандартни режима на сгъване на лаптопа Acer Aspire R7.

Когато дисплея се обърне в режим за таблет, поради извитата панта, той остава подпрян малко на горния ръб. Това е малко смущаващо, понеже екрана не прилепва изцяло към шасито, а стои под ъгъл. Това обаче има своето предимство при ползване на Aspire R7 в скута.

Ако видите следващия клип ще забележите значителните прилики на Aspire R7 и космическия кораб Enterprise от “Star Trek”.

Маркетинг отдела на Acer използва тази прилика за масирана реклама, постери, видео спотове и пускане на пазара на специална лимиритана серия Aspire R7 Star Trek. Ще бъдат произведени само 25 бройки, дизайна на които е вдъхновен от известния космически кораб. Освен с логото на Star Trek, Aspire R7 се отличава с резолюция 1080p, комбина от 24GB SSD и 500GB стандартен хард диск. Все още не е ясна цената, на която ще се предлага Star Trek версията. Искам обаче да внеса пояснение, че колкото и красива да изглежда тази “Enterprise” позиция, тя е супер непрактична за работа. Ако видите R7 отблизо и вие ще забележите ясната прилика, но това по-скоро е маркетингов трик.

aspire R7 Star Trek

Дисплей

Помислено е и за качествения дисплей. Образа е отличен, резолюцията е идеална за 15,6 инчовия диагонал: 1920х1080 пиксела. Страничните ъгли на видимост са отлични и гарантират свежи цветове, благодарение на IPS матрицата. Неприятно е, че екрана е гланцов и отразява всичко около вас, но кой ли съвременен производител на лаптопи прави продукти с матирани екрани? Матрицата реагира на допир без никакво забавяне, което я прави приятна и удобна за работа. Яркостта е доста висока – около 300 cd/m2. Колкото до сензорните способности на дисплея, той поддържа работа с до 10 пръста едновременно.

Хардуер:

Aspire R7 не може да ни впечатли с невероятна мощност. Въпреки че моделът навсякъде, където се продава, присъства в категория “Бизнес лаптопи”, аз не бих се съгласил с това. За мен R7 е висок клас от средната категория, но иновативния му дизайн го прави да изглежда различен и “елитен”. Друга отличителна черта е мощното за преносим компютър озвучаване, базирано на 4 високоговорителя, с обща мощност 8 вата. Това е около четири пъти повече от всеки стандартен преносим компютър. Когато завъртите пантата и екрана наобратно, освен че атоматично се сменя посоката на видеото, но Aspire R7 обръща и звукът от говорителите така, че да са насочени точно към вас. Найс а?!
Хардуерът е типичен за модерен лаптоп от средния клас: двуядрен Intel Core i5 или i7, 4, 6 или 8 GB оперативна памет, 15.6-инчов сензорен дисплей с IPS матрица и хард диск с капацитет 500МB-1ТВ.

Тук веднага ще си проличи защо казах, че позиционирам лаптопа в средния клас. Скоростта на въртене на диска е, забележете 5400 rpm. Това звучи малко неловко, как мислите? Като имате предвид, че 2.5″ дискове на 7200 и 10к оборота се продават от 2008-2009 година… все пак сме 2013та в момента.

Друго притеснително е липсата на дискретна видеокарта. Естествено Intel HD 4000 се справя достатъчно доволно дори и с гледане на HD филми. Ако искате да играете игри, просто забравете. Вече излезнаха и модели с отделна интегрирана видео карта NVIDIA GeForce GT 750M, но тяхната цена е доста по-висока от базовия модел.

Ако изключим недомислицата със скоростта на диска, като цяло Aspire R7 е разумен и балансиран набор от компоненти, но нищо впечатляващо.

Свързаност

R7 има приличен набор от портове и връзки, включително HDMI и DisplayPort изходи, както и един USB порт, който може да се използва за захранване на устройства, дори когато системата е в почивка.

Батерия

Животът на батерията е доволно дълъг за средно голям лаптоп: 4 часа и 30 минути при HD видео възпроизвеждане. При офисна работа или сърфиране в Интернет, Acer обещават над 6 часа автономна работа.

Цена

В момента Aspire R7 се предлага за около 2500 лева. Тази цена е за топ модела с Core i7, 8 GB DDR3, външна видеокарта NVIDIA GeForce GT 750M и 1ТВ твърд диск. Може да потърсите в google българските онлайн магазини, които го предлагат или да видите в сайта на notebook.bg Надявам се с това ревю да сме отговорили на най-често задавания въпрос напоследък “Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?”

Заключение

Плюсове: Acer Aspire R7 предлага иновативен и много нестандартен дизайн /хибриден лаптоп/ на разумна цена. Изпипани детайли, балансирани компоненти и страхотна мултимедия. Смел, но сполучлив експеримент.
Минуси: Бавен твърд диск, липса на дискретна видео карта при някои от модификациите, неудобен при работа в режим “таблет”, липса на оптично устройство.

В крайна сметка: Acer заслужава признание за сполучливия опит и амбицията да създадат иновативен и естетичен продукт на достъпна цена.

Технически характеристика на Aspire R7

Процесор: Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2 – 3.1 GHz, 4MB кеш)
Памет: 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видео карта: Intel HD 4000 или NVIDIA GeForce GT 750M
Диск: 500MB – 1TB SATA (5400 оборота/минута)
Екран: 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080 (Full HD), IPS сензорен дисплей
Оптично устройство : липсва оптично устройство
Свързаност: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
Интерфейси: 1x USB 2.0; 2x USB 3.0; вградена уеб камера; два вградени микрофона; изход за микрофон; HDMI; поддържащ HDCP DisplayPort; четец на памет карти; Разширителен порт – джироскоп, акселерометър (G сензор) и компас
Батерия: 4-клетъчна полимерна
Тегло: 2.40 кг.
Операционна система: Windows 8