Краят на Нетбук устройствата наближава

Acer Aspire One

По непотвърдена информация управителния борд на Acer е взел решение фирмата да се оттегли от пазара на netbook устройства. Това въобще не е изненадващо в предвид това, че пазара и популярността на таблетите нарасна неимоверно през последните две години. Таблетите наистина се продават главоломно и дори “крадат” от пазарния дял на класическите лаптопи, въпреки че двете устройства са доста различни като клас и начин на ползване. Все пак да не забравяме факта, че с таблет сериозна професионална дейност е невъзможно да се свърши.
Явно в тайванската компания са прозряли факта, че в близко бъдеще на пазара на мобилни устройства ще останат само професионалните и геймърски лаптопи, таблетите и разбира се смартфоните.
Факта, че и Asus предприеха същия ход малко по-рано е достатъчно красноречив, че нетбуци скоро на пазара няма да има. Бъдещето на нетбуците е предопределено и то е по-скоро мрачно. ASUS са една крачка напред и компанията взе решение да спре производството на цялата продуктова линия EeePC.

Това решение на Acer и Asus със сигурност ще открие дупка в пазара на мобилни устройства. Asus все пак смятат да се възползват като запълнят тази ниша с продуктовата линия таблети “Transformer”, но ценовата разлика между бюджетните нетбуци и новото поколение таблети е доста осезаема. От своя страна Acer не демонстрират никакви бъдещи планове в посока на развитие на легендарния нетбук Aspire One. Очакваме да видим дали техния таблет Acer Iconia Tab ще се наложи на пазара и до колко ще успее да замести добрия стар нетбук?

Acer “Aspire One” за момента е единствения представител на продуктовата линия на Acer за мини преносими устройства. Но едва ли ще се предлага още дълго…
Анализаторите смятат, че една от причините за замирането на този пазар е и отказа на Microsoft да поддържат “лека” версия на Windows 8. Добрия стар Windows 7 “Starter” беше напълно пригоден и подходящ за нетбук устройствата. В новият Windows 8 липсва и съпорт на разделителната способност 1024 х 600, която е стандартна за почти всички 9 и 10 инчови нетбуци. Явно Microsoft “дръпнаха кабела” на живото поддържащата система на пазара на нетбуци, което е важен фактор при разработката на нови класове нетбуци.
В предвид факта, че се предлагат и външни клавиатури, чрез които може да превърнете своя таблет в пълнофункционално устройство и ние си задаваме въпросът “Това ли е краят на нетбук ерата?”